PP01

Blažena Djevica Marija u hrvatskom pjesništvu i kaligrafski ispis odabranih stihova

PODRAVSKI PODGAJCI (TU) – Izložba Blažena Djevica Marija u hrvatskom pjesništvu i kaligrafski ispis odabranih stihova u organizaciji “Družine” i Hrvatskog mariološkog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba bila je od 3. do 6. kolovoza 2018. postavljena u Pastoralnom centru Župe sv. Martina u Podravskim Podgajcima, a u okviru sadržaja Međunarodne smotre folklora 21. susret naroda i kultura.

 

Inicijativa i prijedlog projekta o izboru 15 pjesama upućenih BDM različitih hrvatskih autora kroz stoljeća potekli su od prof. emeritusa Williama Wolkowskog iz Pariza sa Sveučilišta na Sorboni. On se obratio Hrvatskom mariološkom institutu KBF-a u Zagrebu te je na prijedlog predstojnika Instituta, prof. dr. sc. Ivana Karlića, profesorica etnologije i članica Instituta dr. sc Manda Svirac odabrala stihove. Prof. Wolkowski ih je kaligrafskim pismom predstavio, a za izložbu katalog i prijevod na engleski jezik priredila dr. sc. Mirela Hrovatin, etnologinja i članica HM Instituta.

 

Stihovi se pokazuju kao biseri pobožnosti Hrvata prema Mariji. Izložbom se prema ideji prof. Wolkowskog nastoji spojiti vizualno stvaralaštvo u vidu slikovnog izražavanja  kaligrafskim  ispisivanjem stihova i jezično stvaralaštvo nadahnuto štovanjem Marije u Hrvatskoj kroz nekoliko stoljeća hrvatske književnosti. Upravo je odnos između duha i pisma, unutarnjeg i vanjskog, bítī i oblika, u središtu kaligrafskih i semiotičkih proučavanja kojima se čitav život bavi idejni autor projekta.

Kaligrafskim ispisivanjem vjerskih i književnih tekstova u različitim jezicima i u tri osnovne boje koje naglašavaju cjelovitost i stalnost želi se prikazati važnost i utjecaj štovanja Isusa i Marije na kulturu i život brojnih naroda svijeta (na oko 300 jezika) te pokazati bogatu baštinu koja ih međusobno povezuje.

 

U Katalogu je navedena literatura koja je pomogla za izložbu, ali tu je samo mali dio; ona usmjeruje na veću znatiželju o autoru i njegovu djelu. Jedan od autora je biskup Ivan Ev. Šarić, koji je, zbog opusa pisanja o Mariji, nazvan Marijin pjesnik. Članovi „Družine“ uputili su zahvalu župniku Siniši Paušiću na suradnji i KUU-u “Napredak” na pomoći kod postavljanja izložbe.

 

dr. sc. M. Svirac

 

 

PP01

 

PP02

 

PP03

 

PP04

 

PP05

 

PP06