Članica HMI-a dr. sc. Mirela Hrovatin sudjelovala na znanstvenim konferecijama o hodočašćima

Članica HMI-a Mirela Hrovatin sudjelovala je na jednoj znanstvenoj konferenciji u Maynoothu u Irskoj i jednoj znanstvenoj radionici u Zadru u Hrvatskoj, te je gostovala na Hrvatskom radiju.

U Irskoj je u srpnju u sklopu međunarodne konferencije Sacred Journeys 6 govorila o starosti zavjeta vjernika laika iz pretkršćanskog doba, te porijeklu ove osobne pobožnosti koja se veže na stare pravne sustave i pravila, pa se u dijelu dotakla i marijanske pobožnosti. Izlaganje je dobro prihvaćeno te je u pripremi znanstveni rad za zbornik konferencije koja okuplja neke od najznačajnijih istraživača svjetskih religijskih praksi koji ih tumače s aspekta povijesti, povijesti umjetnosti, kulturne antropologije, sociologije itd. Sljedeća konferencija održat će se u Sloveniji, a otvoren je poziv za prijavu izlaganja do kraja godine.

U Zadru je u rujnu sudjelovala na EASA PILNET-ovoj radionici o metodologiji proučavanja hodočašća i pobožnosti vjernika laika s aspekta, uglavnom, kulturne antropologije (ali i povijesti, umjetnosti itd.). PILNET je mreža koja okuplja prvenstveno istraživače hodočašća u okviru Europske organizacije antropologa, no i šire (npr. Japan). Radionicu su organizirali profesor John Eade iz Ujedinjenog Kraljevstva i izv. Prof. Mario Katić sa Sveučilišta u Zadru, a ključna predavanja održali su prof. Simon Coleman iz Kanade i Ian Reader iz Ujedinjenog Kraljevstva. Mirela Hrovatin je izlagala o vlastitim metodama koje je razvijala u svojim dosadašnjim istraživanjima, te koje se odnose na osobnu pobožnost koja je manje zastupljena u takvim istraživanjima. Suradnja će se nastaviti i na budućim sličnim projektima.
Na programu “Mali radio vjeronauk” Hrvatskog radija 1 gostovala je u listopadu s temom o hodočasničkim i osobnim zavjetima vjernika laika. Govorila je o tradiciji osobnih molitvi koje vjernici upućuju Mariji i svecima prvenstveno u nadi ozdravljenja, ali i za sve druge životne i duhovne potrebe. Spomenula je kako se praksa s vremenom mijenjala, te kako je RKT Crkva svojom katehezom uspjela usmjeriti vjernike na drugačije vrste molitvi i potrebu osobnog duhovnog razvoja bez obzira na ispunjenje traženoga ili očekivanje čudesa.