Hrvatski mariološki institut primio Medalju pontifikata pape Franje

Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu primio je u srijedu, 4. prosinca u Vatikanu (Palazzo della Cancelleria) Medalju pontifikata pape Franje. Medalja je dodijeljena na 24. svečanoj sjednici papinskih akademija, koju je ove godine organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija (PAMI) pod vodstvom predsjednika Stefana Cecchina, na temu „Marija – put mira među kulturama“.

Kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, koje objedinjuje svih sedam papinskih akademija, govorio je o temi „De Maria nunquam satis“ iz perspektive marijanskoga stvaralaštva na području umjetnosti i kulture.

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, pročitao je prigodno pismo pape Franje upućeno sudionicima svečane sjednice, te je podijelio ovogodišnje nagrade. Glavnu nagradu dijeli dvoje mladih autora: Ionut-Catalin Blidar (Rumunjska, predložilo ga Papinsko sveučilište Antonianum) za objavljeno djelo s područja mariologije u ekumenskoj perspektivi te Carme Lopez Calderon (Španjolska, predložilo je Sveučilište u Valenciji) za objavljenu studiju marijanske tematike s područja povijesti umjetnosti.

Potom je kardinal Parolin dodijelio Medalju pontifikata pape Franje Hrvatskome mariološkom institutu, koju je preuzela s. Valerija Kovač, kao priznanje za njegov dugogodišnji znanstveno-istraživački i izdavački rad na području mariologije i marijanske pobožnosti.

Svečano predavanje na temu „Marija – mater unitatis danas“ održao je poznati mariolog Salvatore Perella, a Orkestar Papinske međunarodne marijanske akademije izveo je djela marijanske tematike skladatelja J. S. Bacha i G. Verdija.

Svečanoj sjednici papinskih akademija nazočili su brojni visoki uzvanici iz područja kulture, mnogi kardinali i veleposlanici akreditirani pri Svetoj Stolici. Na sjednici je sudjelovala i Zlata Penić Ivanko, zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te u ime veleposlanika čestitala Hrvatskome mariološkom institutu na postignutom uspjehu. (S. Valerija Kovač, www.ika.hr)

 

Izjava za HKR

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, dodijelio je Medalju pontifikata pape Franje Hrvatskome mariološkom institutu, koju je preuzela s. Valerija Kovač, kao priznanje za njegov dugogodišnji znanstveno-istraživački i izdavački rad na području mariologije i marijanske pobožnosti.

Prema riječima tajnice Hrvatskog mariološkog instituta s. Valerije Kovač, Papinska međunarodna marijanska akademija (PAMI) organizirala je natječaj na koji su predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta prof. Ivan Karlić i tajnica doc. Valerija Kovač prijavili Institut.

“Bili smo vrlo počašćeni kad smo dobili obavijest od Vijeća papinskih akademija da je među svim institutima koji su se prijavili upravo Hrvatski mariološki institut odabran za dobivanje Medalje pontifikata pape Franje. To je velika čast za naš institut koji djeluje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu već 45 godina, a proučava mariološke teme i marijansku pobožnost i kulturu. Članovi tog istraživačko-znanstvenog instituta nisu samo renomirani profesori teologije već i druge poznate osobe i stručnjaci iz drugih znanstvenih područja.

Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do sada je, kroz 45 godina, postigao velike uspjehe i rezultate svoga rada. Sudjelovao je na više od 15 međunarodnih konferencija koje je organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija. Također i sam institut je organizirao 13 znanstvenih konferencija kojima su u središtu bile mariološke teme. Izdao je više od 20 knjiga, među njima zbornici radova sa znanstvenih skupova, te monografije o mariološkim temama, marijanskoj pobožnosti i marijanskim svetištima.

Zanimljivo je kako je Papinsku međunarodnu marijansku akademiju osnovao Hrvat fra Karlo Balić, pa je nagrada lijepa poveznica između Instituta i Hrvata koji ju je utemeljio”, istaknula je s. Valerija Kovač. (www.hkm.hr)