Nova knjiga prof. dr. s. Nele Gašpar: „Marijanska ukazanja – ‘proročka karizma’ za naše vrijeme“

Na mrežnoj stranici „Kršćanske sadašnjosti“ (www.ks.hr) o knjizi je napisano sljedeće:

Ova sjajna knjiga, koja je bez sumnje proizvod autoričina iskustva dugogodišnjega sudjelovanja u radu Međunarodne teološke komisije za događanja u Međugorju, na najbolji način odgovara vremenu u kojem mnogi vjernici postavljaju utemeljena pitanja o marijanskim ukazanjima, a posebno u vezi Međugorja.

U njoj se, međutim, neće naći nikakav senzacionalistički sadržaj. Prije svega u njoj je riječ o odmjerenom, trezvenom, ali i obazrivom teološko-znanstvenom vrednovanju tematike marijanskih ukazanja. Na hrvatskome ozemlju nemamo djelo koje bi na ovako sveobuhvatan i znanstveno utemeljen način govorilo o načelima za prosudbu ukazanja te o samim ukazanjima Blažene Djevice Marije u XX. stoljeću.

„Autorica nam je na primjeru crkveno priznatih ukazanja podastrla crkveno i teološko promišljanje o takvim događanjima, utemeljeno na jasnim i preciznim temeljima crkvenoga učiteljstva i teologije“, piše o knjizi teologinja Marija Pehar.

„Ovo djelo predstavlja vrlo važan, za naše okružje i originalan znanstveni doprinos. Autorica vrlo kompetentno i argumentirano iznosi vjerodostojne činjenice oko samih događaja ukazanja, okolnostima u kojima su se zbivali te o odnosu crkvenih autoriteta prema tim događajima“, piše o knjizi Ivan Karlić.