Proslavljen Dan HMI-a

Dan Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta proslavljen je u petak, 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja Gospodinova u Zagrebu u fakultetskoj crkvi sv. Martina. Euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup mons. dr. sc. Vlado Košić u koncelebraciji dekana Fakulteta prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, predstojnika HMI-a prof. dr. sc. Ivana Karlića i dugogodišnjeg aktivnoga člana HMI-a fra Ljudevita Maračića te uz vjerničko sudjelovanje prodekana za znanost doc. dr. sc. Branka Murića i dvadesetak članova HMI-a. Liturgijsko pjevanje predvodila je prof. dr. sc. s. Katarina Koprek.

Propovijedao je predstojnik Karlić istaknuvši važnost Božjega djelovanja u čovjekovu životu na primjeru Blažene Djevice Marije, Josipa, Elizabete i Zaharije. Božji ulazak u čovjekov život dotiče njega osobno kao i njegove odnose s drugima u njegovoj običnoj svakodnevici. Također, Božji ulazak u čovjekov život zahtijeva spremnost na iskrenu procjenu samoga sebe. Konačno, Božji ulazak u čovjekov život ostavlja otvorenu mogućnost njegovih pitanja i propitivanja, koja se ne mogu protumačiti kao znak slabe vjere, kazao je propovjednik.

Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganje na temu „Papa Franjo i Blažena Djevica Marija“  održao je mons. Košić. Istaknuo je da papa Franjo nije napisao ni jedan izričiti dokument o Blaženoj Djevici Mariji, ali je u mnogim svojim dokumentima spominje. Među naslovima za Mariju koje papa u dokumentima koristi, mons. Košić je istaknuo važnost i smisao naslova „Majka milosrđa“ i „Majka i Kraljica svega stvorenja“ kao i novog naslova u Lauretanskim litanijama „Utjeha selilaca“. Sisački biskup je na kraju izdvojio papinu pobožnost „Mariji koja razvezuje čvorove“, koju je promovirao već kao nadbiskup u svojoj domovini, a sada u svojim nagovorima i katehezama.

Dan HMI-a nastavljen je zajedničkim druženjem članova i razgovorom o predstojećim planovima.

Tekst i foto: izv. prof. s. Valerija Kovač