U tijeku međunarodni kongres PAMI “Marija među teologijama i kulturama danas”

U tijeku je održavanje 25. međunarodnoga mariološko-marijanskog kongresa „Maria tra teologie e culture oggi. Modelli, comunicazioni, prospettive”, koji je organizirala Papinska međunarodna marijanska akademija (PAMI).

Kongres, koji se u cijelosti održava online, okupio je oko 300 prijavljenih sudionika iz različitih marioloških društava i instituta gotovo iz cijeloga svijeta. Skup je u srijedu 8. rujna otvorio predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi, koji je uz svoju osobnu poruku pročitao i prigodno pismo pape Franje svim sudionicima kongresa. Pozdrave su izrekli i generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fussarelli te predsjednik PAMI-ja fra Stefano Cecchin kao i tajnik fra Gilberto Cavazos-Gonzales.

Uvodno predavanje o važnosti mariološko-marijanskih kongresa koje organizira PAMI održao je talijanski mariolog Salvatore Perrella.

Kongres se sastoji od plenarnih predavanja, koji se održavaju u poslijepodnevnim satima, i rada po jezičnim sekcijama, koje su prilagođene različitim vremenskim zonama. Među sedam sekcija koje okupljaju gotovo čitav katolički svijet, sudjeluje Hrvatska jezična sekcija sastavljena od članova Hrvatskoga mariološkoga instituta. Devetero hrvatskih izlagača prezentirat će svoje teme u prijepodnevnim satima 10. i 11. rujna.

Kongres će biti zaključen plenarnom raspravom u subotu 11. rujna poslijepodne. Razmišljati će se o tekućim mariološko-marijanskim pitanjima, a predstavnici jezičnih skupina prezentirat će radove i zaključke svojih skupina.

S. Valerija Kovač

Poruka pape Franje sudionicima: Messaggio di papa Francesco (pami.info)

Pozdravni govor kardinala Gianfranca Ravasija: Inaugurazione Card. Ravasi (pami.info)